Новини четверга: Коронавірусний антирекорд, посилення карантину і кінець депутатства Вакарчука

Збираємо в один матеріал найважливіші та найцікавіші новини за день

Почнемо з найголовнішого.

Коронавірус б’є рекорди

В Україні зафіксовано черговий антирекорд із захворювання на Covid-19. За останню добу кількість хворих коронавірусною інфекцією зросла на 689 осіб.

Таким чином, станом на ранок 11 червня в країні підтвердили коронавірус у 29 070 осіб. Від початку пандемії в Україні від коронавірусу вилікувалася 13 141 особа, ще 854 осіб померли.

Окрім цього, антирекорд інфікування коронавірусом зафіксували в Києві. Тут за добу Covid-19 заразилася 91 людина. Також повідомлялося, що працівника ЧАЕС відправлено на самоізоляцію через підозру на коронавірус.

При цьому у МОЗ вважають, що збільшення кількості заражень відбувається через недотримання українцями карантинних норм.

“У нас відбувається ослаблення карантину. Коли ми пропонували ослаблення, ми слухали вас, розуміли, що ви втомилися, але вони були чітко прораховані з урахуванням тих заходів безпеки, які повинні бути. Чомусь всі вирішили, що їх можна вже не дотримуватися повністю. Треба зрозуміти, що всі ці карантинні заходи, що все, що ми пропонуємо і рекомендуємо, ми не робимо їх для себе, фахівці теж не прописують їх для себе – вони прописують для всіх нас“, – сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Карантин можуть посилити

“Щодо посилення заходів, це також прописано, якщо в критичній кількості областей відбудеться ситуація, що призведе до зростання, 10 і більше областей, це буде приводом для ухвалення рішення про посилення карантинних заходів в державі”, – сказав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Він додав, що в Україні досі є області, які не перейшли на другий етап виходу з карантину. За словами прем’єра, параметри, за якими вибирають заходи пом’якшення карантину, є дієвими. Тому найближчим часом їх змінювати не планують.

Українці зможуть виїжджати до ЄС

Але Євросоюз відкриє кордони за певних умов.

“Громадяни ЄС і громадяни асоційованих держав Шенгенської угоди, а також громадяни третіх країн, які законно проживають в Європейському Союзі, а також члени їхніх сімей повинні бути звільнені від обмеження на поїздки, незалежно від того, повертаються вони додому чи ні”, – зазначено у повідомленні Єврокомісії.

У ЄК заявляють, що багато третіх країн запровадили обмеження на подорожі для прибулих із ЄС. З метою однакового ставлення третя держава також має зняти обмеження на в’їзд із ЄС … Але Україна до сих пір не скасувала обмеження на в’їзд іноземців у зв’язку із коронавірусом. У рекомендаціях ЄК йдеться, що обмеження на поїздки має бути знято насамперед із тих третіх країн, які мають порівнянну або кращу епідемічну ситуацію, ніж у середньому по ЄС. А головними критеріями в цьому контексті будуть: кількість нових випадків інфекції на 100 000 населення; тенденція до зростання кількості нових випадків; загальна реакція країни на Covid-19 з урахуванням таких аспектів, як тестування, спостереження, відстеження контактів, стримування, лікування та звітність.

Вакарчук склав депутатський мандат. Знову

Народний депутат Святослав Вакарчук заявив про складання мандата. 11 червня він написав сьогодні заяву про складання депутатського мандата, і її вже зареєстровано у Верховній Раді.  

Вакарчук вважає свою місію частково виконаною, оскільки привів у парламент партію “Голос”. Надалі він збирається займатися певним освітнім проектом. 

Місце Вакарчука в Раді посяде юрист, правозахисниця і громадський діяч Аліна Свідерська. Саме вона під час виборів була 19-ю у списку і не пройшла. 

Святослав Вакарчук двічі був народним депутатом, VI і IX скликань. У 2007 році на позачергових виборах у Раду Вакарчук був 15-м номером у списку “Нашої України – Народної самооборони”, отримав депутатський мандат, але через рік добровільно склав повноваження.

Спека наступає

Запізніле метеорологічне літо в Києві 10 червня відзначилося одразу двома температурними рекордами. Так, 10 червня в столиці середньодобова температура повітря становила +26,3 градуса, що на 0,3 градуса вище попереднього рекордного значення температури для цього дня 1885 року. А ніч на четвер у Києві виявилась найтеплішою за 140 років, температура не опустилася нижче +20,6 градуса за Цельсієм. Попереднє рекордне значення +20,2 градуса було зафіксовано торік.

За даними Укргідрометцентру, на зміну спеці знову прийдуть дощі із грозами і вже в найближчі дні. 12 червня в західних областях, у Вінницькій області та у південній частині країни також грози, в окремих районах – град та шквали, в Карпатах місцями значні дощі (І рівень небезпеки, жовтий).

До речі. Поспішаємо порадувати тих, хто побоювався ставити кондиціонери через Covid-19. У МОЗ кажуть, що кондиціонери не впливають на ризик передачі коронавірусу.

Дивимося і слухаємо

MONATIK і Віра Брежнєва презентували спільний музичний бенгер “ВЕЧЕРиНОЧКА”.

Режисером відео виступила український кліпмейкер Таня Муіньо.

Що обговорити

Якщо вам є що сказати з цього приводу – ласкаво просимо в коментарі!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *