Локалізація захистить ринок комунальної техніки України від демпінгового імпорту

Відсутність вимог локалізації і відкритість українського внутрішнього ринку комунальної техніки робить його досить доступним для іноземних виробників. Від рішень, які прийме українська влада вже цієї осені багато в чому буде залежати, хто його освоїть – вітчизняний виробник або іноземний.

Процес деіндустріалізації української економіки, що триває з 90-х років минулого століття, призвів до того, що на світові ринки наша країна в основному постачає сировину і напівфабрикати і все більше закуповує різної імпортної техніки – від автомобілів до локомотивів. Втім, деякі види техніки Україна може виробляти самостійно, але розвиток цих сегментів стримується агресивної ціновою політикою іноземних виробників на тендерах, а також завезенням техніки, що була у використанні.

Варто зазначити, що українські виробники комунальної техніки можуть крім сміттєвозів також виготовляти вакуумні та каналопромивальні машини, снігоприбиральну техніку, машини для ямкового ремонту доріг, аварійно-ремонтні автомобілі, і автоцистерни і це далеко не весь список продукції.

Читайте також: На львівському заводі «Електрон» відбулася презентація законопроекту про локалізацію виробництва (ФОТО)

Наприклад, “Спецбудмаш” в своїй лінійці виробленої техніки має більше 70-ти найменувань.

Проте, інша “начинка” комунальної техніки в основному вітчизняного виробництва. При цьому переважна більшість постачальників це підприємства малого і середнього бізнесу та наявність стабільних замовлень на вироблену сміттєзбиральну техніку дозволяє цим компаніям розвиватися, нарощувати обсяги виробництва і наймати нових працівників.

Читайте також: Луцька міська рада закликає владу підтримати проєкт закону про публічні закупівлі

Необхідно також звернути увагу, що ринок сміттєвозів в Україні стабільно зростає – наприклад, в 2018 році він зріс відразу на 31%, і в перспективі буде зростати і далі. Генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов звертає увагу на те, що в нашій країні йде реформа децентралізації.

Це підтверджує вихід в минулому році на український ринок комунальної техніки турецьких сміттєвозів Rafco. Посилюють свій проникнення на вітчизняний ринок і інші іноземні виробники. Причому, за показниками якості українська комунальна техніка в основній своїй масі не гірше за іноземні аналоги. Проте, конкуренція на тендерах з іноземцями останнім часом посилюється, причому все частіше вітчизняних виробників “перебивають” ціною.

Читайте також: Українські промисловці розроблятимуть юридичну стратегію захисту внутрішнього ринку (ФОТО)

Таким чином, щоб українських виробників комунальної техніки не витіснили зі свого ж ринку, Україні вкрай необхідно вжити заходів для їх захисту. Одним з інструментів, який сьогодні використовується в багатьох країнах світу, є локалізація. Тобто, ми пускаємо до себе іноземного виробника, але з умовою, що певну частку замовлень він розмістить на українських підприємствах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *