Китай, Росія та Іран намагаються перешкодити США отримати вакцину проти коронавірусу – глава американської контррозвідки

Директор Національного центру контррозвідки і безпеки США Білл Еваніна заявив, що Росія хоче знищити Сполучені Штати, водночас зауважив, що Китай є серйознішою загрозою для країни. Про це він сказав у коментарі телеканалу Hearst Television.

Відповідаючи на запитання журналіста, чи хочуть Росія і Китай знищити Америку, Еваніна відповів, що Росія хоче, а Китай – ні.

“Росія не може знищити нас. Якщо тільки вона не застосує ядерної бомби, Росія не зможе знищити нашу країну… Китай як екзистенціальна загроза має набагато більше стріл у сагайдаку. У них набагато більше можливостей, гнучкості. В обох країн є такі наміри, але я б сказав, що Китай разів у шість – вісім ефективніший і небезпечніший, ніж Росія. Із погляду контррозвідки”, – підкреслив керівник контррозвідки.

Він звинуватив президента Росії Володимира Путіна в розпалюванні расових і політичних суперечностей у США.

“Я б сказав, що Путін домігся свого у плані розпалювання суперечностей в Америці. Нинішня ситуація, наша недовіра до виборчого процесу… Тут явно не обійшлося без зусиль російського уряду”, – вважає Еваніна.

Він зазначив, що Росія, Китай та Іран намагаються перешкодити США отримати вакцину проти коронавірусу.

“Я б сказав, що ті самі три країни – Китай, Росія та Іран – намагаються перешкодити нам отримати вакцину. Китай та Іран активно беруть участь у конкурентній боротьбі за виробництво вакцини. Росія публічно заявила, що в неї вакцина вже є”, – нагадав глава американської контррозвідки.

Він додав, що США впораються із цією проблемою.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Станом на 9 жовтня у світі коронавірусом заразилися 36,5 млн осіб, померло понад 1 млн. Про це свідчать дані Університету Джонса Гопкінса.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 31 компанія, яка розробляє вакцини проти коронавірусу, уже перейшла до клінічних випробувань на людях.

У США зараз тривають масштабні клінічні випробування потенційних вакцин у компаніях Moderna, Pfizer Inc та AstraZeneca.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *