Комендантська година і введення військ: Президент Киргизстану запровадив режим НС в Бішкеку

Режим надзвичайного стану запроваджують до ранку 21 жовтня

Президент Киргизької Республіки Сооронбай Жеенбеков у п’ятницю, 9 жовтня, підписав указ, згідно з яким на території міста Бішкек запроваджено режим надзвичайного стану. Про це йдеться на сайті президента Киргизстану.

“Запровадити надзвичайний стан на території міста Бішкек Киргизької Республіки на період з 20:00 9 жовтня 2020 року до 08:00 21 жовтня 2020 року. Призначити заступника міністра внутрішніх справ Киргизької Республіки Орозалієва Алмазбека Кисирмаєвича комендантом міста Бішкек Киргизької Республіки (далі – Комендант) на період запровадження надзвичайного стану. Утворити комендатуру на території міста Бішкек Киргизької Республіки для забезпечення режиму надзвичайного стану”, – йдеться в повідомленні.

Також визначено такі надзвичайні заходи, тимчасові обмеження прав і свобод громадян та їхні додаткові обов’язки на території міста Бішкек Киргизької Республіки:

1) запроваджувати комендантську годину;

2) запроваджувати особливий режим в’їзду та виїзду громадян;

3) забороняти окремим громадянам залишати на встановлений термін свій будинок( квартиру) або місце тимчасового проживання;

4) залучати до охорони громадського порядку, стратегічних об’єктів та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення, підрозділи уповноважених державних органів, які відають питаннями оборони та внутрішніх справ;

5) забороняти проведення видовищних, спортивних та інших масових заходів, а також страйків, зборів, мітингів, вуличних походів, демонстрацій і пікетів;

6) видворяти порушників громадського порядку, які не є жителями цієї місцевості, зокрема іноземних громадян, їхнім коштом до місця їх постійного перебування або за межі місцевості, де оголошено надзвичайний стан;

7) з метою забезпечення діяльності підприємств та організацій з виробництва і постачання продукції вносити зміни до плану їхньої роботи, встановлювати особливий режим роботи підприємств, установ та організацій, а також розв’язувати інші питання їхньої господарської діяльності;

8) забороняти звільнення робітників і службовців за власним бажанням, крім випадків звільнення з поважних причин;

9) запроваджувати контроль за засобами масової інформації, якщо ці засоби можуть використовувати для нагнітання ситуації, що склалася на території, де оголошено надзвичайний стан;

10) запроваджувати особливі правила користування зв’язком;

11) обмежувати рух транспортних засобів, зокрема іноземних, і проводити їх огляд, за винятком транспорту дипломатичних служб;

12) перевіряти документи в місцях масового скупчення громадян;

13) запроваджувати для громадян, які проживають на території, де оголошено надзвичайний стан, вживати завчасних заходів щодо забезпечення власної безпеки.

“Генеральному штабу Збройних сил Киргизької Республіки ввести на територію міста Бішкек військові формування з військовою технікою для організації блокпостів, припинення збройних зіткнень, забезпечення охорони правопорядку та захисту мирного населення”, – йдеться в повідомленні.

Крім цього, Верховному суду Киргизької Республіки нададуть право змінювати територіальну підсудність цивільних, кримінальних, адміністративних справ, справ про проступки, а також матеріалів досудових проваджень на території міста Бішкек Киргизької Республіки на період дії надзвичайного стану.

Засобам масової інформації в період запровадження надзвичайного стану з метою виключення нагнітання ситуації, що склалася, потрібно поширювати інформацію, надану Комендантом.

Нагадаємо, що 5 жовтня в столиці почався мітинг політичних партій, не згодних із результатами парламентських виборів. Вони вимагали скасування підсумків голосування 4 жовтня і проведення перевиборів. Пізніше протест переріс у сутички демонстрантів із правоохоронними органами. Мітингувальники захопили будівлю Комітету національної безпеки і будівлю, яку займають президент і парламент Киргизстану.

Депутати парламенту 7 жовтня вже схвалили кандидатуру Жапарова на посаду нового прем’єр-міністра, проте опозиційні політики висунули свою кандидатуру – Тілека Токтогавідзе.

На підтримку Садира Жапарова вчора, 8 жовтня, біля Будинку уряду зібралося близько 1,5 тис. мітингувальників. Вони закликали Жогорку Кенеш (парламент країни) прискоритися з його призначенням на посаду в.о. прем’єр-міністра Киргизстану.

Сам Сооронбай Жеенбеков заявив про готовність піти у відставку тільки-но ситуація в країні буде повернуто в правове поле і буде узаконено призначення нового прем’єр-міністра і членів уряду. Пізніше Жеенбеков підписав указ про відставку уряду і прем’єр-міністра Кубатбека Боронова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *