В Ужгороді презентували книгу нарисів вченого, політика, патріота Сергія Уститча

В Ужгородському національному університеті 9 червня відбулася презентація збірника монографічних нарисів першого і наразі єдиного на Закарпатті доктора соціології, завідувача кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій  УжНУ, Надзвичайного і Повноважного Посла, народного депутата України ІІ скликання, голови Закарпатської обласної ради і ОДА у 1994-99 роках Сергія Устича «Неадитивне суспільство – Quo vadias?».  Саме цього дня автору збірника виповнилося б рівно 65, але вже чотири місяці як він відійшов у Засвіти…

Презентуючи видання ректор УжНУ професор Володимир Смоланка наголосив, що Сергій Іванович, будучи надзвичайно приязною і харизматичною особистістю, попри свою занятість державними, політичними і дипломатичними справами, через усе життя проніс любов до науки, системологічного дослідження сутності сучасних суспільних явищ. Молодого і здібного науковця, докторанта кафедри філософії Карлового університету (м. Прага)  привів у владу вир масштабних суспільних змін на переломі 80-90 років минулого століття. Плідно і творчо попрацювавши більше двох десятиліть на високих державних посадах С. Устич знову повернувся до своєї юнацької мрії і повністю присвятив себе науці, захистив докторську дисертацію, видав кілька грунтовних монографій про методологію системного дослідження транскордонних процесів та їхню соціальну імплементацію, системологічного дослідження суспільства, був одним з найцікавіших лекторів, якого поважали студенти за щирість, відвертість і демократизм. Вихід у світ цієї книги –  є даниною вшанування пам’яті Сергія Уститча – вченого і людини.

– Сергій Устич є знаковою постаттю для усього Закарпаття, адже його зусилля як керівника, так і науковця, лягли в основу розробки системного розвитку нашого краю, були спрямовані на збереження його унікальної ідентичності, самобутності і толерантності. Сьогодні,  в час нових викликів, для політикуму Закарпаття, багатьох галузей економіки краю, його іноваційно-інвестиційного розвитку, транскордонної співпраці,  важливими є ті маяки, які залишив для нас Сергій Іванович у  своїй фундаментальній праці, аби все це передати  нащадкам – сказав у своєму слові голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс.

Дружина С. Устича, доцент УжНУ Світлана П’ясецька-Устич та його син Сергій, щиро подякували друзям, зусиллями яких у короткий термін побачила світ книга, яку сам автор за життя не встиг видати – раднику голови Закарпатської обласної ради Олександру  Білаку, директору інституту державного управління та регіонального розвитку УжНУ, професору Володимиру Приходьку, Почесному Консулу України в м. Сігет (Угорщина) Алексу Ровту, віце-президенту Європейського Інвестиційного банку Васілу Гудаку та іншим.

О. Білак  та  В.Приходько розповіли присутнім історію підготовки і вихід у світ книги С. Устича, а також про його непересічну особистість – чудового комунікатора і переговорнка, дипломата, одного з представників України у Конгресі регіональних влад при Раді Європи, який разом з іншими державними діячами сусідніх з Україною країн ЄС, став фундатором першого на постсоціалістичних теренах міжнародного об’єднання – Карпатського Єврорегіону, що зробило Закарпаття справжнім центральноєвропейським перехрестям транскордонного співробітництва. Він прискіпливо аналізував досягнення і помилки, свої і суспільства. У фундаментальній науці шукав відповіді на виклики часу, що постають перед людиною і суспільством. На все це небеса відвели йому неповні 65…

Василь Ільницький, для «Дня» Ужгород.  Фото Г.Романенчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *