У законопроєкті Зеленського про народовладдя передбачено електронне голосування

На сайті Верховної Ради з’явився текст законопроєкту президента України Володимира Зеленського про народовладдя через всеукраїнський референдум. Документ №3612 глава держави подав 9 червня і позначив як невідкладний.

У законопроєкті йдеться, що для організації та проведення електронного голосування створюють спеціальну дільницю, яка охопить інтернет-голосування як на території України, так і за межами країни.

“Дільнична комісія з електронного голосування із всеукраїнського референдуму… має право не починати, призупиняти або завершувати електронне голосування в разі, якщо неможливо забезпечити безпеку або працездатність системи електронного голосування так, щоб електронне голосування можна було провести відповідно до вимог законодавства”, – ідеться в документі.

Звернутися із заявою про участь у референдумі в електронному форматі українці, згідно із законопроєктом Зеленського, можуть не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування. Заява повинна мати електронний підпис.

“Непідписання або відмова у підписанні протоколу окремими членами дільничної комісії з електронного голосування не має правових наслідків для дійсності протоколу”, – випливає з документа.

У пояснювальній записці до законодавчої ініціативи зазначено, що можливість електронного голосування є “ключовою новацією законопроєкту, що вирізняє його серед інших законопроєктів, які реєструвалися у Верховній Раді”.

“Це питання розроблялося на основі вивчення зарубіжного законодавства та досвіду його застосування щодо електронних голосувань, насамперед європейських держав… найскладніше тут – технічно забезпечити захист персональних даних виборців й уберегти системи для електронних голосувань від несанкціонованих втручань”, – зазначив автор записки.

Проєкт закону про всеукраїнський референдум входить у пакет законопроєктів “про справжнє народовладдя”, яке обіцяв установити Зеленський після першого туру президентських виборів 31 березня 2019 року.

У листопаді минулого року перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук говорив, що в пакет законопроєктів про народовладдя входять “сім – вісім законопроєктів”. Серед них перший віцеспікер назвав проєкти законів про всеукраїнський референдум, місцеві референдуми, електронні петиції, народні законодавчі ініціативи, народне вето на закони та ухвалення рішень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *