Україна долучиться до водневих ініціатив ЄС та Європейської зеленої угоди, – Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з Виконавчим віцепрезидентом Європейської Комісії Франсом Тіммермансом.

Співрозмовники обговорили участь України у реалізації Європейської зеленої угоди та подальшу інтеграцію нашої держави в енергетичний ринок ЄС, повідомляє пресслужба МЗС.

Міністр запевнив у підтримці Україною курсу ЄС на досягнення кліматично-нейтральної економіки до 2050 року та відзначив, що Європейська зелена угода займає одне з важливих місць на порядку денному Уряду.

Окрему увагу сторони приділили відновлювальним джерелам енергії, зокрема, водню.

За словами Дмитра Кулеби, Україна має потенціал стати одним з ключових постачальників водню на ринок ЄС, використовуючи потужності української газотранспортної системи.

“Інтеграція України в ринки ЄС незворотня і має надалі поглиблюватися. Зокрема, ринок водневої енергетики є одним з особливо перспективних. Україна та ЄС мають говорити не лише про те, що актуально тут і зараз, але і про стратегічну перспективу. Саме такою є участь України у майбутньому водневому ринку ЄС”, – заявив Дмитро Кулеба.

Віцепрезидент Єврокомісії зазначив, що реалізація Європейської зеленої угоди залишається пріоритетом попри наслідки пандемії коронавірусу. За його словами, Брюссель приділяє все більше уваги використанню водневої енергії як одному з дієвих способів зробити європейську економіку кліматично нейтральною до 2050 року.

Співрозмовники домовилися активізувати співпрацю в реалізації водневих ініціатив ЄС. Франс Тіммерманс привітав намір України взяти участь у реалізації ініціативи «2х40 ГВт зеленого водню для Європейської зеленої угоди» та Альянсі чистого водню і висловив готовність ЄС надати сприяння на цьому шляху.

Довідково: Виконавчий віце-президент Європейської Комісії Франс Тіммерманс є профільним членом Європейської Комісії, відповідальним за розвиток Європейського «зеленого» курсу, що є одним із пріоритетів нової Єврокомісії та має на меті підвищити ефективність роботи ЄС у сфері зміни клімату. Перша зустріч з Прем’єр-міністром України відбулась у рамках засідання Ради асоціації Україна-ЄС 28.01.2020 у Брюсселі.

“2х40 ГВт зеленого водню для Європейської зеленої угоди” це ініціатива Європейської промислової асоціації Hydrogen Europe, оприлюднена 15 квітня 2020 року. Її суть полягає у стимулюванні масового виробництва електролізерів і підтримки виробництва зеленого водню. Ініціатива може розглядатися як потужний актив для впровадження Європейської зеленої угоди. Зокрема, йдеться про можливість розміщення в Україні до 40 ГВт потужностей з виробництва зеленого водню до 2030 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *