Новини вівторка: Прощання із загиблим після трагедії Ан-26 курсантом Віталієм Вільховим і безперервні бої в Нагірному Карабасі

Усе найважливіше та найцікавіше за вівторок – в одному тексті. Отже ↓

Третій день ескалації в Нагірному Карабасі

Бої на лінії зіткнення в зоні нагірно-карабахського конфлікту тривали всю ніч, сторони застосували артилерійське озброєння.

На тлі цього Вірменія заявила про загрозу суверенітету та готовність запустити військові механізми Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ).

Завданням останнього є захист територіально-економічного простору країн-учасниць договору спільними зусиллями армій від будь-яких зовнішніх військово-політичних агресорів, міжнародних терористів, а також від природних катастроф великого масштабу.

Входять в ОДКБ Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизія і Таджикистан. Раніше Азербайджан також був членом Союзу.

Водночас підтримати Азербайджан як за столом переговорів, так і на полі бою готова Туреччина. Це випливає із заяви міністра закордонних справ країни Мевлюта Чавушоглу.

Раніше США застерегли інші країни від втручання в цей конфлікт. У Державному департаменті країни висловили думку, що це буде марним і тільки посилить регіональну напруженість.

Прощання з курсантом Віталієм Вільховим

У Харкові на Меморіалі Слави попрощалися із курсантом Віталієм Вільховим, який вижив одразу після аварії літака Ан-26 під Чугуєвом, але помер у реанімації.

Повідомлялося, що внаслідок авіакатастрофи хлопець дістав близько 90% опіків тіла і був у критичному стані. 26 вересня він помер у реанімації харківської лікарні невідкладної швидкої допомоги.

Попрощатися з ним сьогодні прийшли кілька сотень людей, серед яких – курсанти університету Повітряних сил ім. Івана Кожедуба, керівництво університету, харків’яни.

Як відомо, усього на борту літака Ан-26, який 25 вересня розбився під Чугуєвом Харківської області, перебували 27 осіб. Вижити вдалося лише одному.

Згідно із заявою уряду, сім’ям загиблих протягом наступних трьох тижнів виплатять компенсації. Чи варто очікувати на компенсацію єдиному вцілілому в катастрофі – читайте за цим посиланням.

Новини Донбасу

У селищі Золоте-5 Луганської області 41-річна жінка з 12-річною дитиною підірвалися на вибуховому пристрої.

Унаслідок цього в жінки діагностували мінно-вибухову травму, травматичну ампутацію лівої гомілки та осколкове поранення лівої кисті, а дитина зазнала множинних поранень обличчя, грудної клітини, передньої черевної стінки і двох рук.

Хлопчика доправили до лікарні мікрохірургії ока в Луганську, а його мати в тяжкому стані перебуває в реанімації.

Робота парламенту

Розпочалося сьогоднішнє засідання парламенту з хвилини мовчання в пам’ять про загиблих у катастрофі Ан-26 під Чугуєвом.

Потім під час засідання депутати проголосували за зміни до закону про концесію, а також підтримали за основу проект закону про надання житла дітям-сиротам.

Крім того, народні обранці мають намір заборонити продаж електронних сигарет і рідин, які використовують в електронних сигаретах, українцям віком до 18 років. За відповідний законопроект проголосували 272 нардепи.

Новини за темою: У Раді зареєстрували законопроект про обов’язкове страхування українських туристів

Також Кабінет Міністрів зареєстрував у Раді законопроект, який передбачає збільшення штрафів за порушення радіаційної безпеки в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення. 

Хроніка коронавірусу

Останьої доби в Україні виявили 3627 нових випадків інфікування коронавірусом, таким чином, загальна кількість хворих на Covid-19 в країні зросла до 204 932.

Найбільший добовий приріст зафіксували в Харківській області – 426, у Києві – 416 (38 з них – діти) та в Одеській області – 271.

Серед захворілих минулої доби – 148 правоохоронців (двоє працівників МВС померло від ускладнень, спричинених Covid-19) та 32 військовослужбовців.

Підтвердився коронавірус також у двох політиків: голови партії “Голос” Кіри Рудик та Борислава Берези – колишнього позафракційного депутата, який має намір поборотися за крісло мера Києва.

Додамо, що всього в Україні внаслідок ускладнень, спричинених хворобою, померли 4065 осіб, проте 88 453 пацієнти вже одужали – повторне лабораторне дослідження не виявило вірусу в їхньому організмі.

У світі, як пише Reuters, щогодини Covid-19 забирає життя 226 людей. Це означає, що кожні 16 секунд від цієї недуги десь у світі помирає хворий.

У Всесвітній організації охорони здоров’я не виключили зростання смертності до осені у зв’язку з Covid-19 та іншими факторами. До цього представники ВООЗ відзначили сплеск захворюваності в Європі та попередили про зростання кількості померлих від коронавірусу до випуску ефективної вакцини.

Чтиво на вечір

Пропонуємо почитати про Антикорупційну стратегію 2020-2024, яка вже створена, проте ще не проголосована в Раді. Коли це може статися та які основні пріоритети цього документа – розповідаємо тут.

Дивимося та слухаємо

Український співак MONATIK презентував оммаж до творчості Лайми Вайкуле – культові та впізнавані образи поп-діви дев’яностих по-новому розкриваються в кліпі-мюзиклі “УВЛИУВТ на улице Пикадилли”.

Подивитися цей музично-танцювальний перформанс можна за посиланням.

Що обговорити

Сьогодні в Україні віддають данину пам’яті жертвам масових розстрілів у Бабиному Яру. Трагедія сталася 79 років тому після окупації Києва нацистами.

Ще трохи корисної інформації

 – Національний банк України встановив на завтра курс долара на рівні 28,29 грн, євро – 33,13 грн, російського рубля – 0,359 грн. Таким чином, долар подешевшав на 1 коп., євро виріс у ціні на 10 коп., а російський рубль дещо подешевшав.

– Рятувальники попередили, що завтра і післязавтра в Україні значно погіршиться погода. Зокрема, практично у всі регіони прийдуть дощі, грози та сильний вітер.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *