2014 року Росія відмовилася брати участь у переговорах щодо Будапештського меморандуму – Дещиця

2014 року українська сторона ініціювала переговори країн – учасниць Будапештського меморандуму, проте Росія відмовилася брати участь у консультаціях. Про це 22 жовтня у програмі “Код безпеки” на телеканалі “Дім” заявив посол України в Польщі, тодішній в.о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця.

“Це була наша ініціатива, щоб зібрати учасників, підписантів Будапештського меморандуму, і відразу ж відгукнулися Сполучені Штати й у Парижі відбулися консультації міністрів закордонних справ України, США та Великобританії. Франція як одна із країн, яка приєдналася до Будапештського меморандуму, надала свій майданчик. Росію теж було запрошено, але Росія не брала участі в цих консультаціях”, – сказав Дещиця.

За його словами, глава російського МЗС Сергій Лавров не пояснив українській стороні, чому відмовився від переговорів.

“Він пояснював нашим партнерам – США і Великобританії. Його важко було зрозуміти, але вони не були готові вести переговори із цим урядом, який на той час був в Україні”, – зазначив український дипломат.

Дещиця підкреслив, що проведені консультації в Парижі і потім уже тиск на Росію з боку США та Великобританії як партнерів по Будапештському меморандуму призвели до того, що приблизно за місяць у Гаазі український міністр зустрівся з Лавровим на двосторонній зустрічі, після чого ухвалили рішення проводити далі консультації в так званому Женевському форматі, де брали участь США, Росія, Україна і Європейський союз.

Дипломат сказав, що за часів президента України Петра Порошенка виникли нові обставини і з’явилися нові формати – нормандський формат і Мінський процес.

“Але я вважаю, що ми спокійно можемо повернуться до Будапештського меморандуму, тому що він діє і, відповідно до цього меморандуму, можна проводити далі консультації в такому самому форматі: США – Великобританія – Україна – Росія”, – зазначив він.

Відповідаючи на коментар журналістки про те, що представники російської влади неодноразово заявляли, що Україна першою порушила меморандум, оголосивши про наміри вступити в НАТО, Дещиця підкреслив, що в меморандумі немає жодного слова про те, що Україна може порушити цей меморандум, вступаючи в НАТО.

“По-перше, ми не вступили в НАТО, по-друге, це не порушення Будапештського меморандуму, тому що там немає жодних таких обмежень”, – додав дипломат.

Будапештський меморандум підписали 5 грудня 1994 року. Згідно з документом, країни-підписанти – Великобританія, Росія та США – зобов’язалися бути гарантами незалежності, суверенітету і кордонів України, а також утримуватися від застосування проти України будь-якої зброї, не тільки ядерної. Окрім того, підписанти обіцяли не чинити на Київ економічного тиску. В обмін Україна відмовилася від свого ядерного статусу. Під меморандумом поставили свої підписи тодішні президент України Леонід Кучма, президент РФ Борис Єльцин, президент США Білл Клінтон і прем’єр Великобританії Джон Мейджор.

Росія 2014 року порушила умови меморандуму, анексувавши Крим і розпочавши збройну агресію на Донбасі, заявляли у МЗС України.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров вважає, що Росія Будапештської угоди не порушила, оскільки не застосовувала проти України ядерної зброї.

13 жовтня 2020 року Зеленський заявив, що в день місцевих виборів українцям запропонують відповісти на “п’ять важливих питань”. Одне з них – чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про застосування гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *